Over mij

Mijn naam is Elien Lecoutere, 34 jaar en mama van 3 kids, 1 pleegzoontje en 2 eigen dochters (Femi en Nanou). Ik werkte hiervoor 10 jaar als opvoedster in de bijzondere jeugdzorg en bij kinderen met een meervoudige handicap. Nu gaat al mijn aandacht volledig naar het geven van yoga.

Nanou ligt in feite aan de basis van dit hele yoga avontuur. Al heel vroeg merkten we dat Nanou een heel bijzondere baby leek te zijn, in het begin was dit een heel negatieve ervaring, Nanou huilde minuten, uren, dagen, weken en maanden aan een stuk. Ze bleek ook veel allergieën te hebben wat het leventje van ons als gezin als dat van Nanou heel moeilijk maakte. 2 jaar en heel veel testen later bleek Nanou een emotie-regulatiestoornis "hoogsensitief" te hebben. Vanaf deze "diagnose" werd het voor Nanou en voor ons duidelijker hoe we hiermee moesten omgaan.

Ondertussen was ikzelf begonnen met yoga om een zekere rust te verkrijgen voor mijn lichaam en geest. Vanuit mijn eigen ervaringen was ik ervan overtuigd dat dit voor Nanou ook een hele hulp zou zijn. Helaas was er in mijn omgeving geen peuter yogadocente te vinden, waardoor ikzelf op zoek ben gegaan naar kinderyoga en mindfullness opleidingen.

Het geven van yoga aan Nanou en Femi zorgde voor een positieve stimulans in hun en mijn leven. Het is een passie geworden die ik nu graag wil delen met andere kinderen en ouders.

Ik volgde een basis opleiding yoga filsofie aan de universiteit van Oxford, waar ik slaagde met onderscheiding. Ik heb bijkomende opleidingen gevolgd zoals de opleiding "kinderyoga" van Helen Puperhart in Almere (Nederland), baby-yoga, kleuteryoga, mindfull opvoeden, fertiliteitsyoga (Nederland en België), zwangerschapsyoga en hatha yoga in Drenthe (Nederland) en zwangerschapsmassage.

Een beetje meer uitleg over hoe ik bij de fertiliteitsyoga ben terecht gekomen. Toen ik 12 jaar oud was werd ik gediagnosticeerd met een cyste op mijn blaas, door een medische fout werd mijn blaas niet correct dichtgemaakt waardoor langzaam urine in mijn buikholte liep. Dit zorgde ervoor dat mijn organen vergiftigd waren en ik verlamd werd. Na een spoedoperatie werd ik in een kunstmatige coma gehouden, mijn organen herstelden zich en ik kon opnieuw een normaal leven leiden. Wat dit alles met mijn vruchtbaarheid gedaan had wisten we op dat moment niet...

Op 20jarige leeftijd onderging ik een laparoscopie en werd het duidelijk dat mijn eileiders bijna volledig dicht waren. De enige optie was ivf. Ik startte in Antwerpen-Leuven waar ik 4 vruchteloze pogingen onderging.

Na een pauze van een jaar besloten we om het opnieuw te proberen in Jette, ik had mijn lichaam en geest de nodige rust gegeven en had opnieuw de moed gevonden voor een 5de poging. Uit die poging werd ik zwanger van onze dochter Femi.

Mijn hart lag en zal altijd liggen bij koppels die de moeilijke weg van het moeilijk zwanger worden moeten nemen, daarom specialiseerde ik me in fertiliteitsyoga.

De meeste van mijn lessen gaan door in Beveren, daar is "yoga2BE" gevestigd. Een gezellige kleinschalige yogastudio die ik uitbaat samen met 2 collega yogadocenten. Alle lessen kan je steeds terugvinden in onze agenda!.

Foto Elien Lecoutere

Elien Lecoutere Diploma Universiteit Oxford